Стари майстори

стари майстори

Топ 10 най-велики художници и скултури

1. Микеланджело (1475-1564)

Микеланджело се разглежда като най-големия скулптор и художник на всички времена. Той е основна фигура на Ренесанса в Италия, особено във Флоренция и Рим. Дори и днес, някои от неговите мраморни статуи имат безупречен красота.

Микеланджело е известен с италианската ренесансова скулптура, както и със стенописите в Сикстинската капела , както и с други невероятни произведения на изкуството.


2. Рембранд Харменсон ван Рейн (1606-1669)

Рембранд е холандски художник, който създава няколко шедьовъра. Рембранд е особено известен със страстта си към историческата живопис и натюрмортни портрети. Той е направил няколко платна известни със своето емоционално съдържание. Рембранд е художник реалист .


3. Пабло Пикасо (1881-1973)

Пабло Пикасо, основателят на кубизма, е един от най-влиятелните артисти в историята. Той е бил скулптор, автор на гравюри, художник и керамик. Той произвежда някои от най-великите картини на 20-ти век., син на художник, Пикасо получава голям тласък от своя баща за изграждане на успешна кариера в живописта. Това му дава и привилегията да учи в някои от най-добрите училища по изкуства в Испания. Той е изключително плодотворен и през живота си създава невероятните 50 000 бр. произведения на изкуството, включително рисунки, картини, скулптури и др. От всички форми на изкуството, Пикасо най-много обича живописта.


4. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Леонардо е роден във Флоренция, Италия. Въпреки че е живял преди няколко века, той все още остава една от най-влиятелните фигури на всички времена. Леонардо се е наложил и като учен изобретател заради своята страст към науката.  Леонардо е създал малко произведения на изкуството, но две от картините му са познати и днес в цял свят : картината на “Мона Лиза” и стенописа “Тайната вечеря” ( единственият оцелял стенопис на Леонардо да Винчи ). Факт е че интересите на Леонард са били насочени предимно към науката, и там той е влагал по голяма част от времето си, неговите изобретения смайват с напредничавите си идеи, той създава проекти за работещи машини които са създадени след векове.

5. Клод Моне (1840-1926)

Клод Моне е популярно, считан за основател на френския импресионист живопис. Моне имаше невероятна страст за документиране на провинцията в многобройните му картини. Това е раждането на импресионисти картините му. Когато Моне заминава за Париж, той се наблюдава няколко художници копират най-популярните произведения на други изпълнители. Вместо да следват тази тенденция, Моне, разработен навика да седи със свободен прозорец и боядисване, което е видял.

Постепенно, Моне става популярен за неговата импресионизъм. Той влияе на няколко млади художници и ги накара да се ангажират с импресионизма и в рамките на кратък период от време, импресионизма стана популярна форма на рисуване в Париж. По някое време през 1874 г., първият импресионизъм Изложбата се състоя в Париж. В тази изложба, Моне представени общо 12 произведения на изкуството, което включваше пет картини и седем пастели.


6. Винсент Вилем ван Гог (1853-1890)

Роден е в Холандия, Ван Гог е забележителен художник, чиито произведения на изкуството все още са продадени на невероятна цена в целия свят днес. Неговият принос към изкуството е основно боядисване. Той е създал много натюрморти картини, някои от тях са портрети на приятели и познати. Във всички, ван Гог завършени около 800 картини. Едно нещо, което го отличава като художник е хватката му за цвят отношения и уникален Brushwork. Неговата работа е все още голям източник на вдъхновение за няколко импресионисти от цял свят.


7. Огюст Роден (1840-1917)

Огюст Роден е скулптор работохоликТой е достоен наследник на велик талант като Микеланджело. Смятан е за най-добрия скулптор на модерната епоха. Успехът му произлиза от способността му да моделира камък и глина по много сложен начини. През целия си живот, Огюст Роден си сътрудничи с утвърдени скулптори по различни проекти.


8. Ян ван Ейк (1390-1441)

Той е един от най-забележителните ренесансови художници на Северна Америка, много от произведенията му са дигитализирани и се продават до наши дни. Интересното за него е, че той е един от малкото художници в своята епоха които подписват платната си.


9. Донатело (1386-1466)

Донатело се счита че е изработил най-голямата скулптора за 15-ти век. Той е без съмнение един от най-добрите скулптори от тази епоха. Творбите му радват и днес.

10. Петер Паул Рубенс (1571-1640)

Петър Рубенс е най-влиятелната фигура в реформация бароковия стил, неговият принос към изкуството е основно рисуването на картини, също така той твори и в други жанрове, като: илюстрации на книги, скулптури от метал и др.

-

Най-добрата новина за нас е: 

Повечето от творбите на тези невероятни Майстори са дигитализирани и ние чрез съвременните технологии може да притежаваме тези творби и да им се наслаждаваме в нашия дом, офис и т.н.